Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Κατάλληλες προδιαγραφές σχολικών κτιρίων για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ




Η διαμόρφωση του κατάλληλου περιβάλλοντος για να εργαστούν άτομα με αναπηρία σε σχολικές μονάδες αλλά και για να παρακολουθήσουν μαθητές με αναπηρία το πρόγραμμα του σχολείου, είναι μια παράμετρος που οι σχεδιαστές σχολικών κτιρίων θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους. Η προσβασιμότητα στους χώρους του σχολείου είναι ο νούμερο ένα παράγοντας που επηρεάζει την ζωή των ανθρώπων με αναπηρία που κινούνται σε ένα σχολικό κτίριο.
Πριν δούμε τι ακριβώς θα πρέπει να γίνει στο εσωτερικό μια σχολικής μονάδας καλό θα ήταν οι υπεύθυνοι να μεριμνήσουν για την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία στο εξωτερικό του σχολικού κτιρίου.  Οι χώροι στάθμευσης και οι σημάνσεις  για ΑμεΑ θα πρέπει να υπάρχουν στο πάρκινγκ του σχολικού κτιρίου. Κατάλληλες διαστάσεις των θέσεων ΑμεΑ θεωρούνται οι 3,30 x 5,0 μέτρα.  Οι χώροι για ΑμεΑ θα πρέπει να βρίσκονται κοντά στην είσοδο του σχολικού κτιρίου. 


Η ύπαρξη πεζοδρομίου και η διάβαση πεζών κοντά στο σχολικό κτίριο είναι απαραίτητα για την εύκολη προσβασιμότητα. Εάν δεν υπάρχει πεζοδρόμιο τότε θα πρέπει να έχει κατασκευαστεί ράμπα που να συνδέει με την είσοδο του κτιρίου. Σχετικά με τους τυφλούς συμπολίτες μας ένας «οδηγός όδευσης τυφλών» είναι απαραίτητο να υπάρχει από τον διάβαση μέχρι την είσοδο του σχολικού κτιρίου.
Η κεντρική είσοδος του σχολικού κτιρίου θα πρέπει να είναι προσβάσιμη για τα ΑμεΑ άτομα και αυτό το εξασφαλίζει η ύπαρξη ράμπας με χειρολισθήρες. Μια κατάλληλα προσβάσιμη πόρτα εισόδου για αναπηρικό  τροχοκάθισμα  θα πρέπει να έχει πλάτος 90 εκατοστά. Εάν η κεντρική είσοδος δεν εξασφαλίζει την προσβασιμότητα θα πρέπει αυτή να γίνεται από διαφορετική είσοδο του κτιρίου που θα επισημαίνεται με την κατάλληλη σήμανση.   
Όλοι οι σχολικοί χώροι (Αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια, χώρος διοίκησης, βιβλιοθήκες, υπαίθριοι χώροι συγκέντρωσης μαθητών, γήπεδα, αίθουσα πολλαπλής χρήσης) θα πρέπει να είναι προσβάσιμα από τα άτομα ΑμεΑ με την χρήση ανελκυστήρα. Τα 80 εκατοστά πλάτος είναι το κατάλληλο πλάτος ανελκυστήρα για τα άτομα ΑΜΕΑ. Μέσα σε κάθε όροφο στον προθάλαμο του ανελκυστήρα θα πρέπει να υπάρχει ακουστικό σήμα άφιξης καθώς και κομβία στη γραμμή BRAILLE για τυφλούς\


Στο εσωτερικό του κτιρίου θα πρέπει να υπάρχουν εσωτερικές ράμπες που να γεφυρώνουν την υψομετρική διάφορα στα δάπεδα με διαφορετικό ύψος στο εσωτερικό του κτιρίου. Θα πρέπει να υπάρχουν τουαλέτες ΑμεΑ με αναδιπλωμένη χειρολαβή στην ελεύθερη πλευρά της λεκάνης, χειρολαβή στον πλαινό τοίχο της λεκάνης WC καθώς και κενό κάτω από τον νιπτήρα για την προσέγγιση τροχοκαθίσματος ΑμεΑ.
Τέλος , θα πρέπει να επισημανθεί ότι η προσβασιμότητα σε όλους τους χώρους του σχολείου από τα ΑμεΑ θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη όταν σχεδιάζεται η κατασκευή ενός σχολικού κτιρίου. 

Πηγή: Πληροφόριες για την δημιουργία του άρθρου απο το docplayer

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου