Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Η επιστολή της ομάδας Freemobility του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Ελευσίνας στην Υπουργό Πολιτισμού



 
Φωτογραφία απο τον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας       
 

Σε συνεργασία με τις ομάδες Ecomobility του 2ου Γυμνασίου Ελευσίνας, το Γυμνάσιο Μαγούλας, το Δήμο Ελευσίνας και την επιτροπή εκστρατείας Ecomobility- Freemobility, η ομάδα Freemobility του EEEEK Ελευσινας έστειλε την παρακάτω επιστολή στην υπουργό πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, σχετικά με την προσβασιμότητα στους αρχαιολογικούς χώρους;

ΘΕΜΑ : Προσβασιμότητα στους Αρχαιολογικούς Xώρους της  Ελευσίνας.



Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,


O υπέροχος πλούτος που κληρονομήσαμε από τους αρχαίους προγόνους μας, είναι ένα κορυφαίο στοιχείο ανάδειξης του πνεύματος και της ποιότητας ζωής που πίστευαν και δίδασκαν οι Έλληνες. 
Η πόλη μας, η Ελευσίνα, είναι προικισμένη με ιστορική αξία, καθώς και με σημεία άξια να επισκεφτεί και να ενημερωθεί κάθε άνθρωπος που επισκέπτεται την περιοχή μας.
Όμως, στον υπέροχο αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας τα βασικά στοιχεία της Δημοκρατίας, όπως η ισότητα, η ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, παραγκωνίζονται και δημιουργούν προβληματισμό.
Η δυσκολία μετακίνησης και η έλλειψη προσβασιμότητας στον αρχαιολογικό χώρο, τόσο της ομάδας μας, όσο και συνανθρώπων μας με κινητικές αδυναμίες, μας προβλημάτισε και μας οδήγησε να ασχοληθούμε με το θέμα, μέσα aπό την εργασία μας που προετοιμάσαμε και παρουσιάσαμε στον Δήμο Ελευσίνας, στο πλαίσιο της Εκστρατείας Free Mobility 2016-17.  

Οι εκστρατείες Freemobility και Ecomobility διοργανώνονται κάθε χρόνο από τον Eθελoντικό Οργανισμό για το Αστικό Περιβάλλον ECOCITY και απευθύνονται στους μαθητές Γυμνασίωv και Ειδικών σχολείων, με σκοπό να ερευνήσουν τα προβλήματα μετακίνησης, αλλά και τις συνθήκες που επικρατούν και προκαλούν εμποδισμό στην ελεύθερη προσβασιμότητα στην πόλη τους. Στόχος της εκστρατείας Freemobility είναι οι ομάδες μαθητών από τα Ειδικά σχολεία να εντοπίσουν δυσκολίες ή αδυναμίες ελεύθερης μετακίνησης, εμποδισμό πεζών και ατόμων με κινητικά προβλήματα, με αποτέλεσμα την παρεμπόδιση της ισότιμης και ελεύθερης καθημερινής κυκλοφορίας στην πόλη. Μέσα από το πρόγραμμα αυτό, οι μαθητές καλούνται να προτείνουν λύσεις, που παρουσιάζονται σε ειδική εκδήλωση με την παρουσία τοπικών Φορέων.

Το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Ελευσίνας, που συμμετέχει στην εκστρατεία Freemobility για δεύτερη συνεχή χρονιά, εξέτασε ένα σοβαρό θέμα που απασχόλησε ιδιαίτερα τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, ενώ απασχολεί και κατά γενική ομολογία τους πολίτες της Ελευσίνας.
Αναφερόμαστε στην ανάγκη δημιουργίας ολοκληρωμένης και καθολικής πρόσβασης στους αρχαιολογικούς χώρους της Ελευσίνας για παιδιά και άτομα με αναπηρία, ενόψει της προετοιμασίας της πόλης της Ελευσίνας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για  το έτος 2021.

Για το λόγο αυτό, ενημερώσαμε τα 11 από τα 15 μέλη της Επιτροπής Μελέτης Αστικής Ανάπλασης και Ανάδειξης Αρχαιολογικών Χώρων και Μνημείων της Ελευσίνας, ενώ αρωγοί στην προσπάθεια μας είναι ο Δήμος της Ελευσίνας και οι ομάδες Ecomobility του 2ου Γυμνασίου Ελευσίνας και Γυμνασίου Μαγούλας.

Στο  πλαίσιο της πρότασης μας, επιθυμούμε να σας επισκεφτούμε για να σας ενημερώσουμε και να σας καταθέσουμε την πρότασή μας για το θέμα της προσβασιμότητας στους αρχαιολογικούς χώρους της Ελευσίνας, καθώς και τα προβλήματα που σχετίζονται με αυτό και τις λύσεις τις οποίες προτείνουμε, προκειμένου οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού να εντάξουν στον σχεδιασμό τους τα σχετικά έργα.
Παρακαλούμε, εάν το πρόγραμμά σας το επιτρέπει, να δεχτείτε την επίσκεψη μας στο διάστημα από 27 Μαρτίου έως 7 Απριλίου της αντιπροσωπείας μαθητών και εκπαιδευτικών του ΕΕΕΕΚ Ελευσίνας, του 2ου Γυμνασίου Ελευσίνας και του Γυμνασίου Μαγούλας καθώς και εκπροσώπων του Δήμου Ελευσίνας και του ECOCITY.


Με εκτίμηση και σε αναμονή της ανταπόκρισής σας,

Βαζαίος Κάτωνας,  Διευθυντής ΕΕΕΕΚ Ελευσίνας
Νιθαυριανάκη Ασπασία,  Εκπαιδευτικός ΕΕΕΕΚ Ελευσίνας
Μακρής Ευάγγελος,  Εκπαιδευτικός ΕΕΕΕΚ Ελευσίνας
Τσουρέ Μαρίνα,  Διευθύντρια 2ου Γυμνάσιου Ελευσίνας
Βγενοπούλου Καλλιόπη,  Εκπαιδευτικός 2ου Γυμνασίου Ελευσίνας
Ευανθία Πατμάνογλου,  Διευθύντρια Γυμνασίου Μαγούλας
Ομάδα Μαθητών FREEMOBILITY ΕΕΕΕΚ Ελευσίνας
Ομάδα Μαθητών ECOMOBILITY 2ο Γυμνάσιου Ελευσίνας
Ομάδα Μαθητών ECOMOBILITY Γυμνάσιου Μαγούλας
Οικονόμου Δέσποινα,  Αντιδήμαρχος Δήμου Ελευσίνας
Μακρή Ευαγγελία,  Υπεύθυνη Εκστρατείας ECOMOBILITY Δήμου Ελευσίνας
Στρατής Χατζηχαραλάμπους,  Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Αμφιβληστροειδοπαθών Ελλάδας
Θάνος Ζαφειρόπουλος,  Συντονιστής Εκστρατειών ECOMOBILITY & FREE MOBILITY  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου