Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Η προσβασιμότητα των τυφλών στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μουσεία




Αρχαιολογικό μουσείο Αθηνών

Κατά την διάρκεια της έναρξης της εκστρατείας Ecomobility στην αίθουσα του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στο Σύνταγμα, ο πρόεδρος της πανελλήνιας ένωσης Αμφιβληστροειδοπαθών κύριος Χατζηχαραλάμπους Στρατής δήλωσε σε συζήτηση στην εκπαιδευτικό της ομάδας Freemobility του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Ελευσίνας Ασπασία Νιθαυριανάκη σχετικά με την προσβασιμότητα : «Για την προσβασιμότητα των ανθρώπων με προβλήματα που αφορούν αναπηρίες όρασης, θα μπορούσε στους αρχαιολογικούς χώρους να γίνει μια διαδρομή με πασαλάκια και ηχητικές πληροφορίες σε κάθε πάσαλο καθώς και μακέτες για τυφλούς.»





Ο πρόεδρος της πανελλήνιας ένωσης Αμφιβληστροειδοπαθών κύριος Χατζηχαραλάμπους Στρατής

Το ζήτημα της προσβασιμότητας στους αρχαιολογικούς χώρους έχει απασχολήσει την ομάδα Freemobility του EEEEK Ελευσίνας όπουκατέγραψε πριν μερικές εβδομάδες τα προβλήματα σχετικά με την προσβασιμότηταστον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας. Μετά την δήλωση του κ. Χατζηχαραλάμπους αναζητήσαμε περισσότερες πληροφορίες για τις λύσεις σχετικά με την προσβασιμότητα των τυφλών σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους του εξωτερικού. 

Μουσείο Πράδο στην Ισπανία 


Μουσείο Πράδο

Το Μουσείο Πράδο στην Ισπανία περιλαμβάνει μια τεράστια συλλογή και μερικά από τα χαρακτηριστικά έργα των Γκόγια, του Ελ Γκρέκο και του Βελάσκεθ. Με αφορμή την έκθεση «Αγγίξτε το Πράδο» (Hoy Toca el Prado) εγκαινιάστηκε ένα νέο πρόγραμμα που περιλάμβανε εκτός από οδηγούς ήχου και κώδικα Braille, μια καινοτόμα εφαρμογή: σε συνεργασία με μια ομάδα ειδικών και με την βοήθεια προηγμένης τεχνολογίας που ονομάζεται Didú δημιούργησαν 6 περίτεχνα 3-D αντίγραφα των κύριων έργων τα οποία οι επισκέπτες μπορούν να αγγίξουν.


Μουσείο Πράδο


Τα έξη αντίγραφα της έκθεσης που έληξε τον Ιούνιο του 2015 είχαν σχεδιαστεί με μεγάλη χρωματική ακρίβεια σε σχέση με τα πρωτότυπα και προορίζονταν όχι μόνο για αυτούς που ήταν τελείως τυφλοί αλλά και για τους ανθρώπους που έχουν προβλήματα όρασης. Το μεγάλο μέγεθος και οι περίπλοκοι σε λεπτομέρεια πίνακες ήταν απαγορευτικοί μια και κρίθηκε πως δεν θα ήταν εύκολο για τους επισκέπτες να τους κατανοήσουν δια της αφής.


 
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσειο
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συμμετείχε στο θεσμό Art Education for the Blind (AEB)


Ο μήνας ευαισθητοποίησης για την τέχνη πέρα από την όραση, γιορτάζεται κάθε Οκτώβρη σε μουσεία και χώρους τέχνης σε όλο τον κόσμο. Είναι μια πρωτοβουλία της διεθνούς οργάνωσης Art Education for the Blind (AEB), που εδρεύει στη Νέα Υόρκη (www.artbeyondsight.org)
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συμμετείχε  για ένατη συνεχή χρονιά στον θεσμό αυτό τον Οκτώβριο του 2014, που σκοπό έχει να κάνει την τέχνη προσβάσιμη σε άτομα με προβλήματα όρασης και να συμβάλλει στον οπτικό αλφαβητισμό. 

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συμμετέχοντας στον εορτασμό πρότεινε στα μέλη των σωματείων Τυφλών (Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών, Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών, Φάρος Τυφλών Ελλάδος, Μουσείο Αφής), καθώς και σε μεμονωμένα άτομα γνωριμία με επιλεγμένα αντικείμενα που σχετίζονται με την αρχαία ελληνική μουσική και τα μουσικά όργανα. 

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
 Το πρόγραμμα με θέμα «Αρχαία ελληνικά μουσικά όργανα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο» περιλάμβανε: συζήτηση που οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να αγγίξουν ακριβή αντίγραφα αρχαίων ελληνικών μουσικών οργάνων (λύρα, τύμπανο, σείστρο, αυλός, μονοκάλαμος σύριγξ, ρόπτρον και κύμβαλα) και πήλινα αγγεία με σχετικές παραστάσεις, καθώς και αρχαία αντικείμενα (όπως, μαρμάρινη επιτύμβια στήλη με γυναίκα που παίζει κιθάρα, τμήμα στήλης με σείστρο και ειδώλιο γυναίκας ή Μούσας που κρατά κιθάρα). Είχαν επίσης  τη δυνατότητα να ακούσουν αρχαία ελληνική μουσική από τον μουσικοσυνθέτη Νίκο Ξανθούλη με τη βοήθεια αρχαίας ανακατασκευασμένης λύρας, αλλά και να περιηγηθούν στους εκθεσιακούς χώρους. 
 
Πιστεύουμε ότι τόσο το Μουσείο Πάδρο όσο και ο θεσμός Art Education for the Blind (AEB) και με αφορμή την ανακήρυξη της Ελευσίνας ως πολιτιστική πρωτεύουσα το 2021, θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο μελέτης για την προσβασιμότητα των τυφλών στον αρχαιολογικό χώρο και στο μουσείο της Ελευσίνας απο τους υπεύθυνους.

Αρχαιολογικό μουσείο Κομοτηνής


Κλείνουμε αυτή την ανάρτηση αφιερωμένη στους τυφλούς και την προσβασιμότητα στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους με δυο βίντεο  απο την επίσκεψη των τυφλών στο αρχαιολογικό  μουσείο της Κομοτηνής με αφορμή τον παραπάνω θεσμό τον Οκτώβριο του 2013.

Ενημέρωση από την αρχαιολόγο-μουσειολόγο
κυρία Νάγια Δαλακούρα 


 Σμάραγδος Κερμύδας
Πρόεδρος Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Ανατολικής Μακεδονίας - Πρόεδρος Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία Καβάλας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου