Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Στην τελική ευθεία: Λίγο πριν την παρουσίαση της εκστρατείας Freemobility του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Ελευσίνας




Λίγo πριν την παρουσίαση της ομάδας Freemobility του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Ελευσίνας την Πέμπτη 2 Μαρτίου στις 12:30 στο Δημαρχείο της Ελευσίνας, αυτές είναι μερικές εικόνες από το κλίμα της προετοιμασίας που επικρατεί τα τελευταία εικοσιτετραώρα στο σχολείο μας:


Κατασκευάζοντας το Πλουτώνειο




1.
Κατασκευάζοντας το Πλουτώνειο που θα χρησιμοποιηθεί ως σκηνικό στην παρουσίαση μας 

Από την αρχαιολόγο Αλεξάνδρα Μαρή via odysseus culture

Το λεγόμενο Πλουτώνειο αποτελείται από δύο αβαθή συνεχόμενα σπήλαια στους βορειοανατολικούς πρόποδες του λόφου της ακρόπολης του Ιερού της Ελευσίνας.


Χαρακτηριστικές είναι οι μεγάλες αψιδωτές είσοδοί τους, οι κόγχες και οι κοιλότητες που φέρει στα τοιχώματά του το μεγαλύτερο, νότιο έγκοιλο. Στο βόρειο έγκοιλο διασώζεται κλίμακα έξι βαθμίδων λαξευμένων στην εξωτερική πλευρά του βράχου του και διαμπερές άνοιγμα στο εσωτερικό του βράχου του. Ανασκαφές που διενεργήθηκαν στο χώρο κατά τον 19ο αιώνα αποκάλυψαν την ύπαρξη θεμελίων ναού του Πλούτωνα, που οικοδομήθηκε μπροστά από τα σπήλαια τον 6ο αιώνα π.Χ. και αντικαταστάθηκε τον 4ο αιώνα π.Χ. από άλλον, μεταγενέστερο, ναό. Σε αυτήν, τη νεότερη, φάση χρονολογείται επίσης η δημιουργία ανδήρου με κτιστό αναλημματικό τοίχο, μικρή είσοδο στο νοτιοανατολικό άκρο του και περίβολο, ο οποίος διαχωρίζει το τέμενος του Πλούτωνα από το υπόλοιπο Ιερό.



Φαίνεται ότι η θέση των σπηλαίων στο συγκεκριμένο σημείο διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην επιλογή του χώρου για την κατασκευή του ναού του Πλούτωνα. Οι ανασκαφές δεν έχουν διασαφηνίσει τον τρόπο χρήσης των σπηλαίων και του τελετουργικού που ενδεχομένως ακολουθούσε η χρήση αυτή. Επιπλέον, καμία γραπτή ή άλλη σχετική μαρτυρία δεν έχει διασωθεί, δεδομένης της μυστικότητας που χαρακτήριζε τα Ελευσίνια μυστήρια. Ενδέχεται, ωστόσο, η μορφολογία των εγκοίλων να εξυπηρετούσε την αναπαράσταση του ιερού δράματος της επιστροφής της Περσεφόνης από τον Άδη.


Τα σπήλαια βρίσκονται μέσα στον οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο του Ιερού της Ελευσίνας και είναι επισκέψιμα.


2.
Δημιουργήσαμε ένα τραγούδι με δικούς μας πρωτότυπους στίχους που αφορούν το θέμα της προσβασιμότητας στην Ελευσίνας . Το βίντεο του τραγουδιού θα αποκαλυφθεί την ημέρα της παρουσίασης

Απο την ηχογράφηση του τραγουδιού μας


3.
Οι προτάσεις μας  για την προσβασιμότητα στην Ελευσίνα όπως δημιουργήθηκαν από τα παιδιά της ομάδας Freemobility και την εικαστικό του σχολείου γραμμένες  σε πλακάτ θα είναι το θέμα ενός βίντεο που θα προβληθεί στην παρουσίαση 

 
Πλακάτ με τις προτάσεις μας για την προσβασιμότητα στην Ελευσίνα













Σας περιμένουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου