Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Ο όρος προσβασιμότητα

Με τον όρο «προσβασιμότητα» νοείται το χαρακτηριστικό του περιβάλλοντος, που επιτρέπει σε όλα τα άτομα -χωρίς διακρίσεις φύλου, ηλικίας και λοιπών χαρακτηριστικών (σωματική διάπλαση, δύναμη, αντίληψη, εθνικότητα κ.λπ.)- να έχουν πρόσβαση σε αυτό, δηλαδή να μπορούν αυτόνομα, με ασφάλεια και με άνεση να προσεγγίσουν και να χρησιμοποιήσουν τις υποδομές, αλλά και τις υπηρεσίες (συμβατικές και ηλεκτρονικές) και τα αγαθά που διατίθενται στο συγκεκριμένο περιβάλλον. Ο όρος «προσβασιμότητα », λοιπόν, αναφέρεται όχι μόνο σε υποδομές αλλά και σε υπηρεσίες και σε αγαθά. Παράλληλα δε, εκτός από τη φυσική πρόσβαση, αναφέρεται και στη λειτουργικότητα, αλλά και στην δυνατότητα για επικοινωνία και πληροφόρηση, καθορίζει δε στην ουσία το βαθμό αυτονομίας και ασφάλειας του ατόμου σε σχέση με το περιβάλλον (φυσικό, δομημένο ή/και ηλεκτρονικό). Αναφερόμαστε δηλαδή σε προσβάσιμες στο άτομο υποδομές, υπηρεσίες, εξοπλισμούς, αγαθά.

 

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ EUROPEAN CONCEPT OF ACCESSIBILITY
…Έτσι, ένα προσβάσιμο περιβάλλον πρέπει να:
  1. Σέβεται: θα πρέπει να σέβεται την ποικιλομορφία των χρηστών. Κανείς δεν πρέπει να αισθάνεται περιθωριοποιημένος και όλοι θα πρέπει να είναι σε θέση να συμμετέχουν σε αυτό.
  2. Είναι ασφαλές: θα πρέπει να είναι απαλλαγμένο από κινδύνους για όλους τους χρήστες. Ως εκ τούτου, όλα τα στοιχεία τα οποία αποτελούν μέρη ενός περιβάλλοντος πρέπει να είναι σχεδιασμένα με την ασφάλεια κατά νου (ολισθηρά πατώματα, τα μέρη που προεξέχουν, διαστάσεις, κ.λπ.).
  3. Είναι υγιεινό: δεν θα πρέπει να συνιστά κίνδυνο για την υγεία ή να προκαλεί προβλήματα σε εκείνους που πάσχουν από ορισμένες ασθένειες ή αλλεργίες. Ακόμη περισσότερο, θα πρέπει να προωθεί την υγιή χρήση των χώρων και προϊόντων.
  4. Είναι λειτουργικό: θα πρέπει να είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να εκτελεί τη λειτουργία για την οποία προορίζεται χωρίς προβλήματα ή δυσκολίες. Για παράδειγμα, θα ήταν παράλογο να σχεδιάσει κανείς ένα ιατρικό κέντρο μη έχοντας κατά νου ότι το πλάτος των διαδρόμων θα πρέπει να επιτρέπει σε δύο φορεία να διασταυρωθούν και ότι οι πόρτες πρέπει να είναι αρκετού πλάτους ώστε ένα φορείο να περάσει από αυτές.
  5. Είναι κατανοητό: όλοι οι χρήστες θα πρέπει να είναι σε θέση να προσανατολιστούν χωρίς δυσκολίες μέσα σε ένα συγκεκριμένο χώρο, και ως εκ τούτου τα παρακάτω είναι ουσιώδη:
5.1 Σαφείς πληροφορίες: χρήση εικονιδίων που είναι κοινά σε διάφορες χώρες, αποφεύγοντας τη χρήση λέξεων ή συντομογραφιών από την τοπική γλώσσα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σύγχυση. Για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας το γράμμα “C” στις βρύσες, το οποίο σημαίνει «Cold»- «Ψυχρό» στα αγγλικά, αλλά «Caliente» που σημαίνει «Ζεστό» - ακριβώς το αντίθετο- στα ισπανικά.
5.2 Κατανομή στο χώρο: θα πρέπει να είναι συνεκτικό και λειτουργικό, αποφεύγοντας τον αποπροσανατολισμό και τη σύγχυση.
  1. Είναι καλαίσθητο: το αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι αισθητικά ευχάριστο, καθώς έτσι θα καταστεί πιθανότερο να γίνει αποδεκτό από όλους…

Πηγή:  https://www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0ahUKEwj5sev8-q3QAhWBoRQKHdIGBa4QFggaMAA&url=http%3A%2F%2Fwww.esaea.gr%2Fcomponent%2Fcck%2F%3Ftask%3Ddownload%26collection%3Darticle_filegroup_odt%26xi%3D0%26file%3Darticle_file%26id%3D580&usg=AFQjCNFR7njFA0RpwWAQaSPj2_ajOcoRWQ&cad=rja

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου