Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

Τι είναι το SEATRAC και πως βοηθάει την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ στη θάλασσα



 
Πολίτης μπαίνει στη θάλασσα με τη βοήθεια της ράμπας στην παραλία Καλαμάτας


Το SEATRAC κατασκευάστηκε για να λειτουργεί σαν βοηθητικός εξοπλισμός ο οποίος θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα με κινητική αναπηρία ή περιορισμένη κινητικότητα ώστε να διευκολύνει την πρόσβαση τους στη θάλασσα.
Η κύρια ιδέα πίσω από την δημιουργία του ήταν να δώσει στα άτομα με αναπηρία την ευκαιρία να απολαύσουν μια απλή δραστηριότητα όπως το κολύμπι χωρίς καμία άλλη βοήθεια.
Αποτελείται βασικά από ένα μηχανισμό αποτελούμενο από ράγες σταθερής τροχιάς μέσα στις οποίες ένα ειδικά διαμορφωμένο κάθισμα μπορεί να κινηθεί μέσα και έξω από το νερό. Χρησιμοποιεί ηλιακή ενέργεια σαν τη μόνη πηγή για την τροφοδοσία του και ελέγχεται  μέσω τηλεχειριστηρίου. Έτσι, δεν χρειάζεται εκπαίδευση του τελικού χρήστη. Δεν έχει μόνιμο χαρακτήρα. Η συσκευή μπορεί να εγκατασταθεί κατά προτίμηση στην αρχή της θερινής περιόδου και να απεγκατασταθεί στο τέλος της. Δεν επιφέρει αλλοιώσεις στο περιβάλλον ούτε έχει μόνιμες επιπτώσεις σε αυτό. Μέχρι στιγμής έχουν τοποθετηθεί 50 συσκευές σε παραλίες σε όλη την Ελλάδα και η 18 βρίσκονται στην Αττική
Κατά την διάρκεια της επίσκεψηςμας πριν λίγες μέρες στην Περιφέρεια ο κ.Μπουρίκος μας ενημέρωσε για το θέμα για την προσβασιμότητα στη θάλασσα μέσω του Seatrac λέγοντας μας τα εξής: “Είναι μια προσπάθεια που ξεκίνησε η Περιφέρεια Αττικής για να δημιουργηθούν σε δήμους και συγκεκριμένες χωρικές ενότητες προσβάσιμες παραλίες. Εκεί επιλέχθηκε ήδη από παλαιότερα μια εγκατάσταση που έχει δουλέψει το Πανεπιστήμιο Πατρών  στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος. Στην Δυτική Αττική λειτουργεί ήδη και λειτούργησε και την περσινή περίοδο, μια διάταξη seatrac - πρόσβαση στην παραλία στην περιοχή του Αλεποχωρίου και αυτή την στιγμή έχει δρομολογηθεί η διαδικασία για να γίνει ένας μεγάλος διεθνής διαγωνισμός προκειμένου να καλυφθούν με seatrac περισσότερες περιοχές σε όλη την Αττική 3 εκ των οποίων είναι στην Δυτική Αττική, έτσι ώστε να καλυφθεί και η Νέα Πέραμος και η Κινέττα .
θα είναι στην νότια πλευρά στον Σαρωνικό και οι άλλες δυο είναι προς ενίσχυση της βόρειας πλευράς δηλ. της Ψάθας, Πόρτο Γερμενό συν το Αλεποχώρι . Άρα οι δύο παραλιακές ζώνες της Δυτικής Αττικής θα καλυφθούν και θα είναι προσβάσιμες . Εκεί χρειάζεται φυσικά και η συνεργασία των δήμων, έτσι ώστε να υπάρχει και κατάλληλος χώρος για τις αλλαγές , την προσβασιμότητα στην παραλία, να υπάρχει ασφαλής δίοδος , μια ασφαλής στάθμευση , προσωπικό για την φύλαξη’’

Η ειδική ράμπα Seatrac που βοηθάει πολίτες με αναπηρία και ηλικιωμένους να
μπαίνουν στη θάλασσα (Φωτό: ΤΟΒΕΑ)


Για το θέμα της ασφάλειας τον seatrac που αναφέρει ο κ. Μπουρίκος  κάνει λόγο ένα εκτενές ρεπορτάζ της εφημερίδας “ΤΑ ΝΕΑ” που έγινε τον περασμένο Αύγουστο. Σε αυτό γίνονται αναφορές σε καταστροφές που έχουν προέλθει στα seatrac σε όλη την Ελλάδα. Συγκεκριμένα το ρεπορτάζ αναφέρει:

“Στις αρχές Ιουλίου άγνωστοι είχαν προκαλέσει φθορές στη ράμπα Seatrac στη Σκάλα Κεφαλονιάς. Μετά το περιστατικό ο Μηχανολόγος και Αεροναυπηγός Μηχανικός,  διευθύνων σύμβουλος της Tobea και εκ των εμπνευστών της ιδέας του συστήματος Seatrac Ιγνάτιος Φωτίου εξέφρασε την απογοήτευσή του στο facebook τονίζοντας: «…Νιώθεις ένα κύμα απογοήτευσης να σε χτυπά. Απογοήτευση και οργή γιατί τέτοιες ενέργειες είναι ένα βήμα πίσω στην πορεία εξέλιξης της κοινωνίας μας». Από την άλλη όμως το περιστατικό πείσμωσε τον νεαρό επιστήμονα. «Όπως έγραψα και στο facebook, μετά από αυτό που έγινε δεν έχουμε παρά να προσπαθήσουμε περισσότερο» λέει στα «ΝΕΑ». Η επικοινωνία μας έγινε τηλεφωνικά. Βρισκόταν στη Λήμνο για την εγκατάσταση δύο SEATRAC σε παραλίες του νησιού. Το SEATRAC, εξηγεί, αποτελεί ένα ευεργέτημα. «Βοηθάει την κοινωνία να έρθει κοντά στο θέμα των ατόμων με αναπηρία. Φέρνει τους πολίτες κοντά σε μία αποκλεισμένη κοινωνική ομάδα»

Πρόσβαση στη θάλασσα, σε παραλία της Πάτρας με τη ράμπα Seatrac (Φωτό:ΤΟΒΕΑ)
.

H TOBEA (Thinking Out of the Box Enginnering Applications) είναι η εταιρεία που κατασκευάζει Seatrac στην χώρα μας. To Seatrac κέρδισε το πρώτο βραβείο  καινοτομίας στο δεύτερο διαγωνισμό “Η Ελλάδα καινοτομεί” που οργάνωσε ο ΣΕΒ και η Eurobank το 2013. Στην σελίδα τους μπορείτε εκτός των άλλων να βρείτε σε ποιες παραλίες της χώρας μας υπάρχουν Seatrac

Παρακολουθείστε ένα βίντεο για την σημαντική κατασκευή που διευκολύνει την πρόσβαση των ΑΜΕΑ στην θάλασσα:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου