Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

Ο αρχαιολογικός χώρος της Ελευσίνας.

Ο αρχαιολογικός χώρος της Ελευσίνας περιλαμβάνει το λόφο της Ακροπόλεως όπου αναπτύχθηκαν όλοι οι αρχαίοι οικισμοί, από την προϊστορική εποχή μέχρι την ύστερη αρχαιότητα και κυρίως το Ιερό της Θεάς Δήμητρας, όπου ετελούντο τα Ελευσίνια μυστήρια, στην ανατολική πλαγιά του λόφου. Η ακρόπολη και το Ιερό είναι ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά κέντρα του αρχαίου κόσμου.Πυρήνας του Ιερού ήταν ο κυρίως ναός της Δήμητρας, το Τελεστήριο, χώρος που λάμβαναν χώρα οι μυστικότερες τελετές της μύησης των πιστών. Δυστυχώς, ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα είναι μη επισκέψιμος από τα άτομα με αναπηρία.
Στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου υπάρχουν 3 θέσεις στάθμευσης για άτομα με αναπηρία ,που εξυπηρετούν όμως όχι την πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο αλλά στον παράλληλο  πεζόδρομο της Νικολαϊδου και στην πλατεία Ηρώων (κεντρική πλατεία της Ελευσίνας.)

Η κεντρική είσοδος του αρχαιολογικού χώρου έχει ξύλινη ράμπα , αλλά εκεί σταματάει η πρόσβαση.

Όπως μπορούμε εύκολα να παρατηρήσουμε στην φωτογραφία της ομάδας του freemobility ο χώρος είναι διάσπαρτος με μαρμάρινες πλάκες και αρχαία και η περιήγηση στο χώρο πρέπει να γίνεται με προσοχή ακόμα και από τον τυπικό πληθυσμό.
σε σημεία διάσπαρτα του αρχαιολογικού χώρου έχουν γίνει επεμβάσεις για την πρόσβαση του τυπικού πληθυσμού




 Η επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή, η πρόσβαση στον λόφο απαγορεύεται λόγω επικινδυνότητας του εδάφους.




Ο χώρος της αρχαίας Ελευσίνας είναι πανέμορφος , ελπίζουμε με το νέο σχέδιο ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της Ελευσίνας να περιλάβουν στον σχεδιασμό και την προσβασιμότητα στα άτομα με αναπηρία. 

ΠΡΟΣΕΧΩΣ...

Η ομάδα του Freemobility έχει έρθει σε επαφή με αρχαιολόγο της ομάδας που θα αναλάβει το έργο και στις επόμενες μέρες θα υπάρξει συνάντηση για να θέσουμε την αναγκαιότητα της προσβασιμότητας των ΑΜΕΑ. 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου