Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

To Βιομηχανικό συγκρότημα "Κρόνος"




Η ιστορία του κτιρίου

Το 1911 ιδρύεται η ανώνυμη εταιρία οινοπνευματοποιίας με έδρα τον Πειραιά. Το 1917 συγχωνεύεται σ’ αυτήν η ανώνυμη οινελαιουργική εταιρεία «Η. Ησαΐα». Το 1992, λόγω της αυξημένης κατανάλωσης των προϊόντων, ανεγείρεται στο ανατολικό άκρο του αστικού θαλασσίου μετώπου της Ελευσίνας, το νέο, σύγχρονο εργοστάσιο «ΚΡΟΝΟΣ» για την παραγωγή οίνου και οινοπνεύματος. Η εγκατάσταση θεωρήθηκε ιδιαίτερα πρωτοποριακή για την εποχή της, καθώς κατασκευάστηκε σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από οπλισμένο σκυρόδεμα σε σχέδια του φυσικού, καθηγητή του ΕΜΠ, Παύλου Σαντορίνη. Το εργοστάσιο παρήγαγε οίνους, προϊόντα οινοπνεύματος, μελάσσα και δεψικά εκχυλίσματα για τη βυρσοδεψία. Ορισμένα από τα κτίρια και τις εγκαταστάσεις της μονάδας αποτελούν εξαίρετα δείγματα της μεσοπολεμικής βιομηχανικής αρχιτεκτονικής και το συγκρότημα διασώζει ακέραια την εικόνα του βιομηχανικού τοπίου της μεσοπολεμικής φάσης λειτουργίας του. #Το 2003, 2004 και 2005 λειτούργησε ως χώρος εικαστικών εκθέσεων, παραστάσεων αρχαίου δράματος και συναυλιών στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Αισχύλεια». πηγή:  http://www.elefsinaculture.gr



Η πρόσβαση είναι επικίνδυνη για όλους
 Ορισμένες από τις εγκαταστάσεις του συγκροτήματος εξακολουθούν να κατατάσσονται στα ωραιότερα δείγματα της μεσοπολεμικής βιομηχανικής αρχιτεκτονικής της χώρας. Είχαν θεωρεί μάλιστα πρωτοποριακά για την εποχή τους καθώς είχαν κατασκευαστεί σχεδόν εξ ολοκλήρου από οπλισμένο σκυρόδεμα.

Το κτίριο παραμένει κλειστό για λόγους ασφαλείας αλλά ο επισκέπτης της Ελευσίνας δεν μπορεί εύκολα να το θαυμάσει ούτε από μακριά καθώς τα πεζοδρόμια έξω από το κτίριο του Κρόνου είναι μη προσβάσιμα.
τα πεζοδρόμια έξω από το βιομηχανικό συγκρότημα του Κρόνου
Freemobility 2016-2017
Η ομάδα του freemobility ελπίζει και πιστεύει  στα σχέδια ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων να εντάξουν και να αναδείξουν  και τα βιομηχανικά κτίρια της Ελευσίνας  και κυρίως  να τα καταστήσουν προσβάσιμα προς όλους τους πολίτες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου