Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

Επίσκεψη της ομάδας Freemobility του E.E.E.E.K Ελευσίνας σε μαρίνα του λιμανιού της πόλης






Μαθήτρια της ομάδας Freemobility του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Ελευσίνας σε προσβάσιμο σημείο για ΑΜΕΑ σε μαρίνα του λιμένα Ελευσίνας


Μια από τις εξορμήσεις της ομάδας Freemobility του E.E.E.E.K Ελευσίνας ήταν πριν λίγες εβδομάδες στον Κεντρικό Λιμένα Ελευσίνας. Ο Κεντρικός Λιμένας Ελευσίνας χαρακτηρίζεται αμιγώς εμπορικός καθότι από αυτόν γίνεται μόνον η διακίνηση εμπορευμάτων και χύδην φορτίων. Διαθέτει συνολικό μήκος κρηπιδωμάτων 1.037 μέτρα, βραχίονα λιμένος 300 μ. χ 80 μ., ωφέλιμη επιφάνεια 50.000 τ.μ. και κυμαινόμενο βάθος από 8-10 μ. Στους χώ­ρους του Κεντρικού Λιμένα γίνεται η κύρια διακίνηση εμπορευμάτων (φορτ/ση - εναπόθεση), ο οποίος είναι χαρακτηρισμένος και ως τελωνειακός περίβολος.
Στον Κεντρικό Λιμένα εκφορτώνονται και διακινούνται στο εσωτερικό της χώρας κατά μέσο όρο 2,0 εκατ. τόνοι εμπορευμάτων ετησίως.
Τα κυριότερα εμπορεύματα που διακινούνται είναι Σίδηρος, Λαμαρίνες, Ρόλοι χαρτιού, Ξυλεία, Σκραπ, Σωλήνες, Μπετόβεργες κ.λ.π.

Χάρτης της περιοχής του λιμένα, πηγή:life-ole.gr


Ο Λιμένας Ελευσίνας είναι από τους παλαιοτέρους της Ευρώπης καθώς α­πό τις ανασκαφές και τα ευρήματα της αρχαιολογικής σκαπάνης πιστο­ποιείται η λειτουργία του από την κλασσική εποχή (500 π.χ.).
Το 1923 ιδρύθηκε το Λιμενικό Ταμείο Ελευσίνας το οποίο μετετράπη σε ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΛΙΜΕΝΟΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ Α.Ε. με το Ν. 2932/2001.
Με απόφαση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας το 1992, το λιμάνι της Ελευσίνας κατατάσσεται στην Α' κατηγορία Λιμένων Εθνικής Σημασίας.

H ομάδα του Freemobilty του E.E.E.E.K Ελευσίνας στο λιμάνι της πόλης

Προσβασιμότητα για ΑΜΕΑ στο λιμάνι της Ελευσίνας 



Η μαρίνα βρίσκεται  ανατολικά του Κεντρικού Λιμένα και όμορο με τον Παλαιό Λιμενίσκο των Αλιέων. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν τον Οκτώβριο 2003. Κατασκευάστηκε με δαπάνες από ίδια έσοδα Συνολικός προϋπολογισμός 1,3 δις δρχ. Το τέως Λιμενικό Ταμείο Ελευσίνας είχε διαθέσει 900 εκ. δρχ. Ο Οργανισμός Λιμένας Ελευσίνας Α.Ε. διέθεσε από το έτος 2002 μέχρι σήμερα το ποσό των 567.737,63 ευρώ και υπολείπεται το ποσό των 291,733,51 ευρώ. Διαθέτει δυναμικότητα 60 θέσεων για σκάφη αναψυχής




Μέλη της ομάδας Freemobility του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Ελευσίνας στο λιμάνι της πόλης

Η ομάδα του Freemobility επισκέφτηκε συγκεκριμένα την μαρίνα που βρίσκεται στα ανατολικά του Παλαιού Λιμένα. Μαθήτρια της ομάδας του Freemobility  μετακινείται με καροτσάκι και με ιδιαίτερη χαρά διαπιστώσαμε την προσβασιμότητα που υπάρχει στο συγκεκριμένο σημείο για ΑΜΕΑ άτομα. Η επίσκεψη μας στάθηκε μια αφορμή για να μιλήσει η ομάδα για την σημασία που είχε και έχει  το λιμάνι της Ελευσίνας για την εμπορική και κοινωνική της πόλης. Αυτή ήταν η πρώτη μιας σειράς εξορμήσεων της ομάδας Freemobility του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Ελευσίνας σε σημεία της πόλης.

Πηγή: Γενικές πληροφορίες και ιστορικά στοιχεία για το λιμάνι της Ελευσίνας απο life-ole.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου