Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016

AMEA, τουρισμός, πολιτισμός και προσβασιμότητα



 

Εικόνα απο το Κολοσσαίο, Ρώμη. Προσβάσιμο απο ΑΜΕΑ. Δωρεάν εισιτήριο σε άτομα ΑΜΕΑ και σε ένα συνοδό, για μέλη της Ευρωπαικής Ένωσης πηγή:Disabilityhorizons.com


Δεν είναι λίγες οι στατιστικές μελέτες που δείχνουν ότι το ποσοστό των ατόμων με αναπηρία που ταξιδεύει στην Ευρώπη ξεπερνά τα 50.000.000. Οι συνοδοί των ΑΜΕΑ που ταξιδεύουν αυξάνουν αυτό το ποσοστό και αποτελούν έναν επιπλέον λόγο για την βελτίωση της προσβασιμότητας ΑΜΕΑ στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους. 

Τουριστικά και πολιτιστικά προγράμματα μπορούν να δώσουν κίνητρο για την ενασχόληση των ΑΜΕΑ με τον πολιτισμό και τις τέχνες. Η έλλειψη προσβασιμότητας στους χώρους που σχετίζονται με τον πολιτισμό είναι ανασταλτικός παράγοντας για τους ανθρώπους με αναπηρίες . Άλλωστε διάσημοι καλλιτέχνες με αναπηρίες έχουν συμβάλει στον πολιτισμό. Ανάμεσα τους οι Φρίντα Κάλο, ο Λούις Μπόρχες, ο Μπετόβεν και ο Ray Charles
 
Επιπλέον, ένας χώρος με προδιαγραφές για άτομα ΑΜΕΑ ωφελεί και τους υπόλοιπους ανθρώπους. Πινακίδες με ευανάγνωστα κείμενα και κατάλληλο φωτισμό βοηθά τα άτομα ΑΜΕΑ αλλά προσφέρει και μια καλύτερη ευκαιρία ανάγνωσης στο σύνολο του κοινού. Επίσης, ένα ασανσέρ για ΑΜΕΑ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από το σύνολο του κόσμου. 


Φρίντα Κάλο(1907-1954). Ζωγράφος από το Μεξικό. Όταν ήταν 18 ένα τραμ συγκρούστηκε με το λεωφορείο στο οποίο επέβαινε. Υποβλήθηκε σε μεγάλο αριθμό εγχειρήσεων και έκτοτε η ζωή της σημαδεύτηκε από πόνο και θλίψη για την αδυναμία της να κάνει παιδιά. Η τέχνη της ασκεί έντονη επιρροή μέχρι σήμερα.


Κατάλληλα διαμορφωμένοι χώροι για άτομα ΑΜΕΑ μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας διευκολύνοντας την μετακίνηση τους σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Οι ράμπες εισόδου, αναβατορίου και ανελκυστήρα που εξασφαλίζουν την κατακόρυφη προσπέλαση σε ένα κτίριο  των ΑΜΕΑ αλλά και οι προδιαγραφές διαδρόμων, δαπέδων και θυρών που εξασφαλίζουν την οριζόντια προσπέλαση μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από τους ηλικιωμένους. 
Το logo της Ελευσίανς για την ανάδειξη της "Πολιτιστική πρωτεύουσα 2021"


Το 2021, η Ελλάδα θα φιλοξενήσει την πολιτιστική πρωτεύουσα για τέταρτη φορά. Μετά την Αθήνα το 1985, τη Θεσσαλονίκη το 1997 και την Πάτρα το 2006 σειρά αυτή τη φορά έχει η πόλη της Ελευσίνας. Η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της πόλης και το μεγάλο κύμα τουριστών που αναμένεται τα επόμενα χρόνια,  καθιστά σαφές ότι η Ελευσίνα θα πρέπει να βελτιώσει την προσβασιμότητα στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς της χώρους.  Άλλωστε, πολιτισμός δεν είναι μόνο η ιστορία μιας πόλης αλλά και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουν οι αρχές της πόλης τους πολίτες. Ιδιαίτερα τους ανθρώπους με αναπηρίες. 

Πηγή: Πληροφορίες από μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου