Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

Η Ιερά Οδός στην Ιερά Οδό !

Η σύνδεση της Ιεράς Οδού με τη λατρεία της Θεάς Δήμητρας ήταν άρρηκτη και οφειλόταν αφενός στο γεγονός ότι ήταν η οδός που οδηγούσε στο Ιερό της Θεάς και αφετέρου ότι κάθε χρόνο, κατά τη διάρκεια του εορτασμού των Μεγάλων Μυστηρίων αυτή την οδό ακολουθούσε η πομπή των μυστών που συνόδευε τα Ιερά αντικείμενα της λατρείας στην Ελευσίνα, ύστερα από τη προσωρινή παραμονή τους στο "εν Άστει Ελευσίνιο" , το μικρό Ιερό της βόρειας κλίτητς της Αθηναϊκής Ακρόπολης. Η Ιερά οδός κατέληγε στην πλατεία μπροστά από το ναό της Δήμητρας και στο Τελεστήριο. 
 
Στοιχεία και αποδείξεις για να ορίσουμε πότε ακριβώς φτιάχτηκε ή ξεκίνησε να χρησιμοποιείται δεν έχουμε. Ωστόσο πολλοί αρχαιολόγοι και ιστορικοί υποστηρίζουν πως πρόκειται για τον αρχαιότερο γνωστό δρόμο της Ευρώπης.
Η σημασία της Ιεράς Οδού στην αρχαιότητα ήταν πολύ μεγάλη. Εκτός από τη θρησκευτική – λατρευτική και συγκοινωνιακή αξία, είχε και οικονομική και πολιτιστική αξία καθώς κατά μήκος του δρόμου υπήρχαν σπουδαία μνημεία, τάφοι και ιερά.

 Κάνοντας την έρευνα για τα μη προσβάσιμα πεζοδρόμια στην πόλη της Ελευσίνας, παρατηρήσαμε το οικόπεδο που είναι κλεισμένο (προφανώς για λόγους προστασίας) και περικλείει κομμάτι της αρχαίας Ιεράς Οδού. Το συγκεκριμένο οικόπεδο βρίσκεται στην Ιερά Οδό στην αρχή της πόλης της Ελευσίνας στο ύψος του Πηρουνάκειου σχολείου. Είναι ένα κομμάτι που πρέπει να αναδειχθεί καθώς ο περαστικός αν δεν  είναι Ελευσινιώτης, δεν μπορει να δει το κομμάτι της Ιεράς Οδού.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου